Przejdź do treści

Wino a serce. Jakie wino wybrać aby zyskać najwięcej korzyści dla zdrowia?

Wino czerwone cieszą się ogromnym powodzeniem wśród smakoszy i osób pijących sporadycznie. Warto jednak wiedzieć, że kolor przypisany temu rodzajowi wina może mieć dość różne odcienie – od niemal czarnego, przez barwę wiśni, do jasnego rubinu czy nawet purpury. Winogrona używane do produkcji są ciemne. Po ich zgnieceniu mechanicznym lub za pomocą maceracji węglowej moszcz styka się ze skórkami, przez co uzyskiwany jest czerwony kolor. Dowiedz się więcej o cennych właściwościach tego niezwykłego trunku.

Czerwone wino a serce

Czerwone wino swoją dobrą sławę zawdzięcza nie tylko smakowi i szlachetnej barwie, ale i zdrowotnym właściwościom. Nie od dziś radzi się, by wypijać codziennie jego kieliszek, w celu zachowania zdrowego serca i młodości. Korzystny wpływ na układ krwionośny potwierdzony został w latach dziewięćdziesiątych minionego wieku. Badano wówczas fenomen mieszkańców francuskiego regionu Bordeaux, u których występuje najmniejszy na świecie odsetek zgonów z powodu chorób serca. Okazało się, że mieszkający w winiarskim regionie Francuzi swoje zdrowie zawdzięczają zwyczajowi systematycznego popijania czerwonego wina. Efekt ten jest zauważalny nawet pomimo stosunkowo niedoskonałej diety, obfitującej w sery, zawiesiste sosy i inne lekko dyskusyjne elementy. Jeśli chcemy się na nich wzorować, pamiętajmy zatem, że kluczem jest systematyczność, ale i umiar. Zresztą wino czerwone smakuje najlepiej właśnie w niewielkich ilościach. Mały kieliszek raz dziennie powinien być zupełnie wystarczający. Wina możemy też używać do gotowania – wspaniale wydobędzie smak niektórych mięs, warzyw i sosów na bazie obu tych składnikó

Jak podawać czerwone wino?

W przypadku białych i różowych win bezwzględnie podaje się je prosto z lodówki. Czerwone wystarczy tam przechowywać na 15 minut przed rozlaniem. Jeśli posiadamy starzone wino czerwone warto je również napowietrzyć, przechowując przez pewien czas w otwartej karafce. 

Niesamowite wina francuskie: merlot, chardonnay i inne

Czerwone wina francuskie uchodzą za najlepsze na świecie – być może zawdzięczają to długoletniej tradycji ich produkcji. Pierwsze uprawy winorośli we Francji pojawiały się już w starożytności. Początkowo obsadzano nimi rejony nad morzem Śródziemnym, później pojawiły się także w środkowej części kraju. Z Francji pochodzą słynne na cały świat odmiany winogron, takie jak cabernet sauvignon, merlot [https://naszewino.pl/merlot], chardonnay czy chenin blanc. Również francuski rodowód posiada najdroższe wino świata (taki tytuł utrzymywało przez dwadzieścia lat) – Château Pétrus. Obecnie we Francji produkuje się tak dużo wina, że utrzymuje się stan nadprodukcji. Na szczęście dla nas!

Najsłynniejsze wina francuskie i regiony winiarskie Francji

Większość winnic we Francji obsadzona jest winoroślami czerwonych odmian. Nic dziwnego, skoro jak już wiemy, wina te są jednymi z najzdrowszych i jednocześnie najsmaczniejszych. Najpopularniejszymi wśród nich są szczepy merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir, grenache, syrah oraz carignan. Jeśli chodzi o wina białe, największą powierzchnię mają uprawy szczepów chardonnay,  sauvignon blanc, ugni blanc, melon de bourgogne i sémillon. 

Winorośle uprawiane są obecnie już na terenie całego kraju, najważniejsze z nich leżą na południu i w centralnej części kraju. Wśród nich słynny jest dzięki swoim czerwonym winom Bordeaux. Burgundia dostarcza znane na całym świecie lekkie wina czerwone i białe chardonnay. Oprócz nich słynne są wina francuskie z regionu Langwedocja,  Doliny Rodanu, Doliny Loary, czy graniczącej z Niemcami Alzacji. Nie można oczywiście zapomnieć o Szampanii, z której pochodzą oryginalne szampany, jedyne wina musujące mogące nosić tę nazwę. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *